Kismama jóga és dúla

Kovács-Dandi Csilla

A szülés és az életadás csodája, amelyet a női erő és bátorság által megélve, minden egyes alkalommal tanúja lehetek, mély és megismételhetetlen tanítást nyújt számomra a nőiség, az összetartozás és az élet mélyebb értelméről.

A szülésfelkészítésen keresztül

Érzelmi és lelki kapcsolat

2013-ban, a kismama jóga oktató képzésen találkoztam először a SZÜLÉS témájával. Itt hallottam arról is, hogy létezik a dúla, aki a szülés körül érzelmi-, fizikai támogatást nyújt és információt ad. Még akkor elhatároztam, hogy nekem majd kell egy „ilyen”.

2015-ben várandós lettem első babámmal és úgy határoztam dúlaképzést (DONA) végzek önmagam miatt, hogy tájékozódjak, többet tudjak, készüljek a saját szülésemre.

Nem azért lettem dúla, hogy dúla legyek. 2016-ban Budapesten megszületett Dorka, ami egy kórházi, számomra szép szülésélmény volt, a férjem és a dúlám kíséretében.

Eldöntöttem, hogy a saját élményem és a dúlaképzés adta tájékozottság segíthet másokat is a pozitív szülésélményben, ezért tartok azóta szülésfelkészítőt pároknak, kis-családias csoportban.

2018-ban újra várandós lettem, mely a 17. héten ért véget. Elvesztettük a kisbabánkat. A kórházban egyedül csináltam végig a szülést, de ott valami olyan erőt kaptam, hogy  mire is vagyok képes, hogy bár a történet szomorú én mégis növekedni tudtam általa.

A veszteséget szinte rögtön egy új várandósság követett – mert mi így akartuk. 2020-ban Csongi már otthon született, mert úgy éreztük, a kórházi élmény szép volt, de mégiscsak kórház.

A férjem abszolút támogató volt ebben. Így  2021-ben nem volt kérdés, hogy Lili is otthon szülessen, de hogy eggyel több tapasztalatom legyen, ő már vízben született. Két otthonszülésem két csodás bábám kísérte.

A kismama jóga órákat már 10 éve tartom Kecskeméten. Minden várandósságom én is végig jógáztam, pontosan tudom, melyik gyakorlat hogyan esik, hogy nem kell gyorsan felkelni a szőnyegről, és fájhat közben a szeméremcsont is.

Az órákon a mozgáson túl egy különleges kapcsolódás jön létre a lányok között, egy igazi sorstársközösség, erre külön nagy hangsúlyt fordítok, hogy a testen túl a lelki épülést és támogatást is megkapják. Így alakul ki időnként, hogy egy-egy kismamával szorosabb lesz közöttünk az érzelmi kötődés és megkér, kísérjem őt a szülésénél is.

Mivel a gyerekeim még kicsik, ennek a szép hivatásnak csak ritkán tudok hódolni. Eddigi kísérés számom 10+ és elmondhatom, hogy ettől nagyobb tanítás nincs is, mint látni ezeket a csodás nőket életet adni. Megtiszteltetés és elengedhetetlen tapasztalás, amit a szülésfelkészítőkbe is beépítek.

Tudásom bővítésén dolgozom folyamatosan, most jelenleg az ELTE perinatális szaktanácsadó továbbképzését végzem. Azt vallom, hogy egy jó szakember tájékozott, naprakész információkat kell adjon, ehhez pedig elengedhetetlen a képzés és tanulás.

Ha mindez számodra szimpatikus, ha szeretnél egy különleges sorstársközösséghez tartozni, hétről hétre találkozni, akkor szeretettel várlak a várandósság 14. hetétől a kismama jóga órákon.

Először jönnél hozzánk? :)

A jógaórákra való jelentkezést most csak telefonon keresztül tudom fogadni. Kérlek keress bátran a lenti telefonszámon!
  • Ha első alkalommal jössz hozzánk, kérünk, érkezz 20 perccel korábban, hogy az átöltözés mellett maradjon idő egy rövid, gyors regisztrációra is.
  • Az órák pontosan kezdődnek. Érkezz időben, mert nincs recepció, így az óra kezdése után a későket nem áll módunkban beengedni.
  • Kérjük, kapcsold ki, vagy halkítsd le a mobilod!
  • Maradj az óra végén a relaxációra, ne rohanj el. Ha már eljöttél, szánj időt magadra.
  • A gyakorláshoz szükséges eszközöket (jógamatrac, pléd, segédeszközök) biztosítjuk! Ha mégis szeretnél saját eszközeiddel gyakorolni, hozd magaddal bátran!
  • Kényelmes, szabad mozgást biztosító ruha a legjobb a jógához. A jóga mezítlábas műfaj, edzőcipőre nem lesz szükséged.
  • Gyakorolj üres gyomorral! De legalább 2-3 órával az órakezdés előtt már ne egyél! Az órák előtt 10-15 perccel már vizet se fogyassz.
  • A jóga mindenkinek szól, kortól, nemtől, testalkattól, stb. függetlenül! Kérünk azonban, hogy tájékoztasd az oktatót, ha bármilyen egészségügyi problémád, mozgásszervi panaszod van.
  • Kérjük, vigyázz a rendre, a tisztaságra.
  • A stúdióban egyszerre több órát tartanak. Ügyelj rá, hogy a közös helységekben se beszélj hangosan – ne zavarj másokat gyakorlás közben!